Pühadeaegne ülesöömine – kuidas ennetada?

Ülesöömine

Pühad on kohe käes, kodud on valdavalt juba jõuluehteis, kingitusedki varakult valmis ostetud. Pühade ajal tuleb pere kokku, et nautida üksteise seltskonda ja head toitu. Meie eelkäijate uskumus oli, et nii jõulude ajal kui vana-aasta õhtul tuli süüa 7 korda, siis ei olnud uuel aastal söögipuudust. Süüa on hea, kuid mõelda võiks ka tervisele ja enesetundele pärast pühasid ja uue aasta saabudes. Mida teha, et hoida ära järjekordne pühadeaegne ülesöömine, tagada kontrolli all olev seedimine ja ennetada lisanduvaid kilosid?

Ülesöömine ja nipid selle ennetamiseks 

  • Tee endale enne jõuluüritusele või küllaminekut kerge vahepala, olgu selleks smuuti, kerge salat pähklitega või lihtsalt puuvili ja pähklid. Kui kõht ei ole nii tühi, siis oleme võimelised tegema nö “kainemaid valikuid” selles osas, mida ja kui palju süüa.
  • Joo tund enne lauda istumist klaas vett. Vett peaks ka terve päeva jooksul piisavalt jooma. Vahel aetakse janu segamini näljatundega. Lisaks aitab klaas vett enne sööki näljatunnet vähendada.
  • Külla minnes võta ise külakostiks midagi tervislikku kaasa. Eriti sobib see nõuanne neile, kes ei saa mingil põhjusel kõiki toite süüa. Nii saad ühest küljest rikastada sõprade-sugulaste jõululauda ja neid millegi teistsugusega üllatada ning teisest küljest on ka sul endal midagi head süüa.
  • Söö väiksemalt taldrikult, nii tundub söödav kogus suurem kui sama kogus suurel taldrikul. Teadupärast sööme ka silmadega.
  • Alusta söömist värskest salatist ja köögiviljadest. Hea oleks lauale serveerida ka köögivilja vaagen dippimiseks, mis on eriti sobilik enne õhtusöögilauda istumist kerge näksina.
  • Kui sa ei ole suuteline ütlema „EI“ kõigele heale, mis söögilaual on, siis tasuks mõelda, kas liigne söömine annab suurema maitseelamuse? Pigem võiks tähelepanu pöörata järgmisele punktile.
  • Söö aeglaselt, näri korralikult ja naudi iga suutäit. Tajudes toidu lõhna ja maitset, tekib täiskõhutunne varem. Kiire söömisviisi juures vajame vastupidiselt suuremaid toidukoguseid, et küllastustunnet kätte saada.
  • Kui laual on palju erinevaid hõrgutisi ja tahad kindlasti kõiki proovida, siis serveeri erinevaid toite taldrikule vähe – igast valikust vaid väike kogus. Nii maitsed kõike aga ei liialda kogustega!
  • Rootsi laua stiilis vastuvõttude ja pidude korral pane taldrikule esmalt köögivilju ja värsket salatit ja alles seejärel muid suupisteid.
  • Rasvaste frititud ja rammusate kastmetega toitude asemel vali võimalikult vähe töödeldud, naturaalsed toidud.
  • Pea piiri liigsete süsivesikute- ja suhkrurikaste ning rasvaste toitudega.

Lühidalt kokku võttes: söö rohkem kergesti seeditavat toitu (sh rohkelt köögivilju ja juurvilju), vali mõõdukad portsjonid ning lõpeta söömine, kui kõht täis!

Pühadeaegne ülesöömine

Millega arvestada võõrustajana?

  • Püüa lisaks ahjulihale, verivorstidele, süldile ning hapukapsale panna lauale ka värskeid salateid ning köögivilju. Tavapäraste ahjukartulite asemel võid ahjus küpsetada hoopis maitserohelise ja kuusevõrsesiirupiga maitsestatud bataati, pastinaaki, kaalikat ning peeti. Värske salatina sobib imehästi lehtsalati, mozzarella, kirsstomatite ja kreekapähklitega salat, kuhu võid lisada ka krevette ja idusid!
  • Tee toitu parajas koguses – nii ei teki vajadust end lihtsalt sellepärast ogaraks süüa, et sahver või külmkapp on veel pilgeni täis. Ühe inimese kohta võiks arvestada nt 2-3 väiksemat kartulit, 100 g kala või liha ning rohkelt köögivilju. Lisaks õhtu jooksul veel suupisted ning magustoit. Tundub üheks peoõhtuks rohkem kui piisavalt! Eesmärk ei ole ju end lõhki süüa!
  • Jõuluõhtusöögiks või jõululõunaks võtke kindel aeg, mil pere või sõprade-tuttavatega ümber laua istuda. Ei tasuks end unustada pooleks päevaks või terveks õhtuks lauda istuma ning sööma. Miks mitte planeerida jõulupäevadesse matka või jalutuskäiku looduses vms? Liikumine tagab head emotsioonid ning lisaks saab ka üleliigseid kilokaloreid kulutada.
  • Ära suru sööki teistele peale ning arvesta nende valikutega! Sageli kiputakse lähedaste toidueelistusi arvustama ning koosviibimistel ülesöömist lausa kohustuslikuks pidama. Igaüks sööb nii palju kui ta tunneb, et vajab ja seda tuleks aktsepteerida!
  • Pikkadel pereringis koosistumistel tasuks pearoog ja koogid-kringlid-magustoidud jätta erinevatele aegadele. Kuigi meile on justkui sisse kodeeritud, et magustoit käib peale põhirooga, siis tegelikult võiks magustoidu süüa hoopis paar tundi hiljem. Uskuge, teie magu tänab teid!

Leides enda jaoks siit kasvõi mõned näpunäited, mida pühade ajal meeles hoida, saad loodetavasti nii iseendale kui oma külalistele mõnusalt kerge olemise ja hea enesetunde tagada. Rõõmurohket ja rahulikku pühadeaega!

Põhjalikumad teadmised toitumisnõustaja õppest

Soovid omandada tõenduspõhiseid teadmisi tervisliku toitumise ja eluviisi osas? Tutvu Rahvatervise Akadeemia toitumisnõustaja õppega SIIN.

Autorist

Tuuli Taimur

Tuuli Taimur

Tuulil on TÜ rahvatervishoiu magistrikraad ja on kutsetunnistusega toitumisnõustaja ja koolitaja.
Jaga postitust

Artiklid samast kategooriast

Taimsed valguallikad

Millised on parimad taimsed valguallikad?

Viimastel aastakümnetel on taimsed valguallikad inimeste toidulaual muutunud üha olulisemaks. Aina enam tehakse teadlikke samme loomse toidu, ennekõike liha– ja piimatoodete tarbimise vähendamiseks. Sellel trendil on

Liitu Rahvatervise Akadeemia meililistiga

Saadame sulle aeg-ajalt nippe ja inspiratsiooni toitumisest, liikumisest ja vaimsest tervisest.

Scroll to Top