Kaarel Adamberg, PhD
Bio- ja toiduainete tehnoloog

Tutvustus

Olen hariduselt bio- ja toiduainete tehnoloog. Olen lõpetanud kõik õppetasemed (bakalaureuse-, magistri- ja doktoriõppe) Tallinna Tehnikaülikoolis, kuid praktikal käinud ka välislaborites ning teinud koostööd nii väikeste Eesti kui ka suurte välisfirmadega.

Paralleelselt doktoritööga osalesin Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse ülesehitamises (2003-2004). See teadusarendusasutus on oluline lüli uute teadmiste (toiduainete ja biotehnoloogiate) vahendamisel laborist tööstustesse. Alustasin piimhappebakterite ja bifidobakterite ainevahetuse uurimisega, mille juurest olen tänaseks jõudnud seedetrakti keerukate mikroobikoosluste uurimiseni. Inimese seedetraktis on samas suurusjärgus mikroobirakke kui inimeses kokku keharakke. Tänu metaboolsele mitmekesisusele on soolebakterid on olulised seedumatute toidukomponentide lagundajad ja kasulike ühendite tootjad meie organismis. Tänapäeva rafineeritud toitude maailmas jäävad bakterid meie kõhus tihti nälga. Räägin oma loengutes sellest, millised toidukomponendid on vajalikud kasulike bakterite kasvuks, millised toiduained on nende komponentide allikaks ning milliseid ühendeid bakterid neist toodavad. Samuti tuleb juttu sellest, kuidas mikrobioota kujuneb ja muutub inimeses elu jooksul ja millised tegurid lisaks toidule seda mõjutavad.

Täpsem info: ETIS-s.