Maitsvad piparkoogid

Mis kuulutaks veel rohkem jõulude tulekut kui maitsvad piparkoogid toidulaual?!

Meie oleme esimesed selleaastased katsetused teinud ja jõulutunne hiilib salamisi hinge küll! Et jõuluhõngu ka Sinu tuppa tuua, oleme välja otsinud eriti hea piparkoogitaina retsepti.

Koostisosad:

2 kg piparkoogitaina tegemiseks läheb vaja:

  • 500 g rafineerimata suhkrut
  • 4 dl keeva vett
  • 265 g võid
  • 1 kg toortatrajahu
  • 1,5 tl söögisoodat
  • ¼ muskaatpähklit
  • ½ tl nelki
  • ½ tl vürtsi
  • ½ tl jahvatatud pipart
  • 4 tl kaneeli
  • 1/3 tl kardemoni
  • 1 apelsini riivitud koor (eelista võimalusel öko toodet)
  • Veidi soola

Valmistamine:

Pruunista kolmandik suhkrukogusest (166 g) paksupõhjalises potis. Piparkookide maitse ja värvus sõltub just sellest protsessist – liigvähese sulatamise tulemuseks on heledad küpsised, liigsulatamisel tulevad piparkoogid kibedad, õige sulamisastme tunnuseks on ühtlaselt vedelaks sulanud suhkur, mis on värvuselt tumeoranž-helepruun. Kui suhkur hakkab mullitades keema, tuleb koheselt kallata suhkru hulka 2 dl vett ja tõsta pott tulelt. Teine osa kuuma vett (2 dl) ja ülejäänud suhkrukogus (344 g) lahusta suhkrusiirupiks. Sega kaks siirupit omavahel kokku. Peenesta uhmri abil kõik vürtsid ja lisa need käesooja suhkrusiirupisse. Lisa riivitud apelsinikoor, lõika või väiksemateks tükkideks ja lisa osade kaupa pidevalt segades segusse. Sega omavahel sooda ja jahu. Lase siirupil jahtuda leigeks ning lisa järk-järgult sooda-jahusegu, pidevalt segades kuni terve jahukogus on tainasse imendunud. Tainas ei jää esialgu kokku, kuid külmas taheneb. Paki tainas toidukilesse ja lase maitsetel 4-7 päeva külmkapis imenduda. Kui tainas on laagerdunud, rulli see õhukeseks, vormi endale meelepärased kujundid ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda piparkooke pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 7-10 minutit (küpsetusaeg sõltub piparkookide suurusest ja pakusest). Mõnusat maiustamist! Retsept pärit raamatust „Maitseelamused tervise heaks“, retsepti autor Aet Trisberg

Scroll to Top