KoolitajaDr Oivi Uibo
KategooriaTäienduskoolitus
Toimumisaeg09.04.2021
Hind99€
OstaRegistreeru

Gluteenivaba toitumisest räägitakse erinevates ringkondades ning see justkui kogub järjest enam populaarsust. Koolitusel “Tsöliaakia ja gluteenivaba dieet“ vaatame lähemalt, millistel juhtudel on gluteenivaba dieet tegelikult õigustatud. Koolituspäeva esimesel poolel annab dr Oivi Uibo, laste gastroenteroloogia dotsent ja lastearst, põhjaliku ülevaate tsöliaakia kui haiguse olemusest, tekkemehhanismidest, kliinilistest väljendustest ja ka gluteenivabast dieedist, mida kasutatakse tsöliaakia puhul raviks. Räägitakse ka sellest, kes kuuluvad tsöliaakia riskigruppi ning kuidas tsöliaakiat õigeaegselt avastada ja kuidas korrektselt diagnoosida. Koolituspäeva teisel poolel keskenduvad Eesti Tsöliaakia Seltsi esindaja Katre Trofimov ja toitumisterapeut Siret Saarsalu eelkõige praktilistele lahendustele ja soovitustele.

Koolitusele on oodatud nii toitumisnõustajad, -terapeudid kui ka tervishoiutöötajad ning teised, kes vajavad põhjalikke ja praktilisi teadmisi tsöliaakiast ning gluteenivabast dieedist.

Õppekava koostamise alus:

Toitumisterapeut, tase 6 kutsestandard, kompetents B.2.3.

Sihtgrupp:

Toitumisnõustajad, toitumisterapeudid, tervishoiutöötajad (sh perearstid, pereõed) ja teised huvilised.

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia (dr Oivi Uibo):
    – haiguse ajalugu, olemus, tekkemehhanismid ja esinemissagedus;
    – erinevad kliinilised väljendused;
    – riskigrupid ja diagnoosimine.
  • Tsöliaakia ravi:
    – gluteenivaba dieedi olemus, näidustused, kestus ja ohud;
    – gluteenivaba dieedi korrektsuse ja ravitoime jälgimine tsöliaakiahaigetel;
    – praktilised juhised menüü koostamiseks ja toiduvalikute tegemiseks.
  • Praktilised lahendused (Katre Trofimov, Eesti Tsöliaakia Selts):
    – tsöliaatiku toetamine diagnoosi saamisel ja edaspidi;
    – toiduvalikute tegemine;
    – igapäevase menüü koostamisest täpsemalt;
    – kaubanduses orienteerumine toiduvalikute tegemisel.
  • Praktilised soovitused toitumisterapeutilisest vaatenurgast (toitumisterapeut Siret Saarsalu):
    – kuidas tasakaalustada menüüd gluteenivaba dieedi korral ja toituda täisväärtuslikult;
    – tasakaalustatud menüü koostamine ja analüüs.

Õpiväljundid:

Pärast koolituse läbimist õppija:

  • tunneb tsöliaakia avastamise ajalugu, olemust ja tekkemehhanisme;
  • teab tsöliaakia esinemissagedust ja erinevaid kliinilisi väljendusi erinevas vanuses isikutel;
  • teab, kes kuuluvad tsöliaakia riskigruppi;
  • teab, kuidas tsöliaakiat õigeaegselt avastada ja kuidas korrektselt diagnoosida;
  • teab gluteenivaba dieedi olemust ja näidustusi;
  • teab gluteenivaba dieedi järgimise ohtusid;
  • oskab nõustada tsöliaakia diagnoosiga isikuid gluteenivaba dieedi valikutes.

Õppekavaga saad tutvuda SIIN.

Koolituse maht:

Auditoorne töö 8 akadeemilist tundi.

Koolitaja:

Dr Oivi Uibo on Tartu Ülikooli lastekliiniku laste gastroenteroloogia dotsent ja SA Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku lastearst. Tema teadustööde oluliseim teema on tsöliaakia seroloogiliste sõeltestide väljatöötamine, tsöliaakia tekkemehhanismide ja riskifaktorite ning tsöliaakiaga koosesinevate haiguste autoimmuunmehhanismide uurimine, s.h. peensoole limaskesta kahjustuse kujunemisel. Dr Uibo on Eesti „Aasta Õppejõud 2018“ finalist (Eesti kümne parima õppejõu hulgas).

Katre Trofimov on Eesti Tsöliaakia Seltsi (ETS) juhatuse esimees ning praktik, olles ise olnud tsöliaakia diagnoosiga alates 2013. aasta märtsist. Katre lööb aktiivselt kaasa töörühmades, mille eesmärk on tsöliaatikutele ohutu gluteenivaba toiduvaliku pakkumise parendamine toitlustajate ja tootjate poolt. Ta on nõustanud ja koolitanud riigiametnikke, toitlustajaid ning tootjaid tsöliaakia ja gluteenivaba tootmise valdkonnas.

Siret Saarsalu on harrastus- ja tippsportlaste nõustamise ning koolitamisega tegelenud juba 8 aastat. Olles endine sportlane, on ta õpetatud teadmisi ka enda peal rakendanud ning oskab tänu sellele soovitusi praktilisemas võtmes esitleda. Siret omab magistrikraadi toitumismeditsiinis (Hohenheimi Ülikool, Saksamaa) ja on täiendanud end sporditoitumise vallas (ETH Zürich, Šveits). Ta töötab ettevõttes Nutrilligent OÜ ja Tartu Ülikooli Kliinikumis toitumisterapeudina ning viib läbi toitumisalaseid koolitusi. Siret omab toitumisterapeudi (tase 6) ja täiskasvanute koolitaja (tase 7) kutsetunnistusi.

Osalustasu:

Koolituse osalustasu on 99* € (EÕL ja ETNÜ liikmetele -5%).

Korraldaja poolt on tagatud tervislikud kohvipausid ning paberkujul koolitusmaterjalid. Osaleja saab tõendi 8 täienduskoolitustunniga.

*Hind sisaldab käibemaksu.

Toimumiskoht ja -aeg:

Koolitus toimub 9. aprillil kell 10.00–17.30 TALLINNAS, Rahvatervise Akadeemia koolitusruumides.

Kohaletuleku juhised on leitavad SIIN.

Registreeru koolitusele

*Registreerumine on avatud 5. aprillini 2021 või kuni kohti jätkub. Koht koolitusele on broneeritud peale osalustasu laekumist.

*Osalustasu laekumine on koolitusel osalemise kinnitamise aluseks. Osalustasu tagastatakse täies mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette 7 päeva. Osalustasu tagastatakse 50% mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette vähem kui 7 päeva. Osalustasu ei tagastata, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest koolituse toimumise päeval või jääb teatamata koolitusele tulemata.

Füüsilised isikud saavad taotleda Maksu- ja Tolliametilt tulumaksutagastust 20%.

Rahvatervise Akadeemia (Nutrilligent OÜ) on Eesti Töötukassa koolituskaardi koostööpartner.

NB! Oma maksustatavast tulust võib maha arvata kalendriaasta jooksul tasutud enda ja alla 26 aasta vanuse lapse, lapselapse, venna ja õe koolituskulud või nende koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Rahvatervise Akadeemia majandustegevusteate nr: 168877.

Registreeru koolitusele

Tutvu Töötukassa toetusvõimalustega töötavale inimesele:

 

 

 

 

 

Tsükkel 1
Final Quiz