Piimatalumatus – mis see on?

Piimatalumatus

Piimatalumatus on üks levinuimatest küsimustest, mis toitumisnõustaja vastuvõtul esile kerkib. Soovitakse saada selgust, millega on täpsemalt tegu ja lahendust kahtlustele, kas tervisemurede põhjuseks võib olla piimatoodete suhtes tundlikus. Piimatalumatus tähendab, et inimene ei talu kas piimasuhkrut ehk laktoosi või piimavalku ehk kaseiini. Välja tuleks seega selgitada, kas probleeme võib põhjustada laktoositalumatus, kaseiinitalumatus või hoopiski kaseiiniallergia.

Mis vahe on laktoosi- ja kaseiinitalumatusel?

Laktoositalumatust põhjustab laktoosi ehk piimasuhkru imendumishäire, mis on tingitud laktoosi lõhustava ensüümi – laktaasi – madalast aktiivsusest. Kaseiini e piimavalgu talumatuse korral on tegemist piimavalkude seedimise ja lagundamise puudulikkusega, mistõttu tuleb hoiduda kõigist loomsetest piimadest, sh ka kitse- ja lambapiimast. Viimane kehtib ka kaseiiniallergia puhul.

Seega võib inimene laktoositalumatuse korral tarbida piimatooteid, millest on piimasuhkur eemaldatud (laktoosivabad tooted). Kaseiinitalumatuse ja -allergia korral on välistatud aga kõik, sh laktoosivabad piimatooted.

Kaseiini sisaldab piim, hapupiim, keefir, jogurt, pett, hapukoor, või, kohupiim, rõõsk koor ning piima baasil valmistatud juustud, piimapulbrid, piimašokolaadid, küpsetised jm. Lisaks võivad piima koostisosi sisaldada tööstuslikult valmistatud lihatooted (sink, vorst, pasteedid jm) ja toidulisandid, mistõttu tasub alati lugeda pakendilt toiduaine koostist.

Kuidas toituda kaseiinitalumatuse korral?

Piimatoodete menüüst välja jätmine võib olla keeruline, eriti kui need on olnud põhilisteks toiduaineteks menüüs. Samuti tuleb laktoosi- või kaseiinitalumatuse korral lugeda hoolikalt pakendeid, sest piima võib leida nt lisaks šokolaadidele ja kommidele ka viinerite, salatikastmete jm koostises. Hoiduda tuleks kõigist toitudest, mille valmistamisel on lisatud piimatooteid – jäätis, biskviit, vahvlid, püreesupid jne.

Toidud, mida vältida kaseiinitalumatuse ja -allergia korral

Vältida tuleb: piima, hapupiima, petti, jogurtit, võid, hapukoort, rõõska koort, kohupiima, juustu, piimašokolaadi ja piimapulbreid sisaldavaid tooteid, muuhulgas enamus komme, küpsetisi ja kooke.
Piimavabal dieedil olles tuleks hoiduda toitudest, mille etiketil on kirjas:
– kaseiin või kaseinaat,
– hüdrolüsaatorid (kaseiin, piimavalk, vadak),
– laktoalbumiin,
– laktoos või laktuloos,
– lõssipulber,
– piimapulber.

Piima ja piimatoodete asendamine

Piimajoogid

Piima on võimalik asendada taimsete piimajookidega – nt riisi-, kaera-, kookose-, mandli-, hirsi-, soja-, kastani- ja teiste piimajookidega.

Mandlijooki on võimalik ka ise valmistada. Selleks leota mandleid 8-12 tundi. Koori mandlid – selleks vala leotatud mandlitele peale peaaegu keev vesi ja lase seista 2-3 minutit. Kurna, aseta mandlid puhtale köögirätikule ning hõõru mandleid räti sees tugevasti. Koor peaks tulema lahti. Korda kuni kõik mandlid on kooritud. Kooritud mandlid aseta blenderisse ja lisa 3 osa vett (1 tassi mandlite kohta 3 tassi vett). Blenderda, kuni moodustub ühtlane piimjas mass. Kurna mandlijook läbi peene sõela või mitmekordse marli.

Taimsed määrded ja kastmed

Või, margariini või sulajuustu asemel valmista taimseid määrdeid kaun- või aedviljadest (hummused, pestod) või vali poes saadaolevatest taimsetest määretest. Juustu ja koort saab asendada suuremates toidupoodides leitavate taimsete alternatiividega. Hea valik on nt Prismas, samuti võib taimseid juustulaadseid tooteid leida Selverist, Maksimarketist ning loomulikult ökopoodidest.

Salatikastmeid valmista hapukoore asemel külmpressitud õlidega – nt Balsamico kaste, mille segamiseks sega omavahel kokku oliiviõli, sidrunimahl, Dijoni sinep ning palsamiäädikas.

Maiustused

Magusaisu saab leevendada piimavabade šokolaadidega, nt on piimavabad Oravakese metspähkel tumedas šokolaadis, Laima Truffle ja Serenade šokolaad ja kommid ning Gullon´i gluteeni ja piimavabad küpsised (võib leida nt Konsumitest). Ka Bitteri 56% tume šokolaad ei sisalda piima. Jäätistest sobib piima ja gluteenivaba riisijäätis, mis on saadaval Prismas ja Konsumis.

Menüüsse head kaltsiumi allikad!

Kuigi poelettidelt leiab kaltsiumiga rikastatud taimseid piimajooke, tasuks oma menüüsse lisada teisigi kaltsiumi sisaldavaid toiduaineid nagu nt luudega kalad (sprott, sardiinid), rohelised lehtsalatid (peakapsas, salatkress, porrulauk, lehtpeet, brokoli, fenkol), kaunviljad (aedoad, kikerherned,läätsed). Toitudele, eriti värsketele salatitele, tasuks lisada erinevaid seemneid ja pähkleid. Kaltsiumi sisalduse poolest on eriti head seesami-, mooni-, päevalille- ja chia seemned aga ka mandlid, para- ja sarapuupähklid. Toitude maitsestamisel võiks kasutada maitseaineid nagu majoraan, basiilik, tüümian, salvei, petersell ning kaneel.

Konsulteeri toitumisnõustajaga

Kindlasti tasub konsulteerida toitumisnõustajaga, kui arsti poolt on diagnoositud toidutalumatus või -allergia. Toitumisnõustaja aitab luua selgust, millise piimatalumatuse vormiga täpsemalt tegu on. Mis peamine, spetsialisti abiga saab senised söömisharjumused läbi analüüsida ning leida parimad lahendused, kuidas ka edaspidi võimalikult vaheldusrikkalt, maitseküllaselt ning tervist toetavalt toituda.

Autorist

Rahvatervise Akadeemia

Rahvatervise Akadeemia

Rahvatervise Akadeemiast leiad oma ala professionaalid, kellelt saad toimivad ja praktilised teadmised, kuidas tagada vaimne ja füüsiline heaolu, püsida terve, ennetada haigusi ja leida tee terviseni.
Jaga postitust

Artiklid samast kategooriast

Kevadväsimus

Kuidas leevendada kevadväsimust?

Kevadväsimus on iga-aastane väljakutse paljudele, tuues endaga kaasa energiapuuduse ja unisevõitu olemise. Kuigi meditsiinilise diagnoosina kevadväsimust ei tunta, peegeldab see organismi reaktsiooni pika talve jooksul

Liitu Rahvatervise Akadeemia meililistiga

Saadame sulle aeg-ajalt nippe ja inspiratsiooni toitumisest, liikumisest ja vaimsest tervisest.

Scroll to Top