Siret Saarsalu

Siret Saarsalu

Tutvustus

Loodusteadused ja toitumisega seotud küsimused on Siretile alati huvi pakkunud. Õpinguid alustas ta Tartu Ülikoolis keemia vallas, kuna aastaid tagasi sellist eriala nagu toitumisteadused Eestis ei leidunud. Magistrantuuris orgaanilisele keemiale spetsialiseerudes ja erinevaid praktikaid läbides jõudis ta arusaamale, et ei soovi olla üks lüli farmaatsiatööstusest.

Tasakaalustatud toitumine võimaldab haigustele ja inimese tervisele läheneda hoopis teisest aspektist kui ravimid. Seetõttu otsustas Siret teha kannapöörde ja asus Hohenheim-i Ülikoolis (Saksamaal) õppima toitumismeditsiini. Lisaks täiendas ta end ülikoolis ETH Zürich (Šveitsis), kus oli võimalik spetsialiseeruda ka sporditoitumisele. Magistritöö raames viis ta läbi riikliku epidemioloogilise uuringu, mille käigus analüüsis Šveitsi koolilaste ülekaalulisuse esinemissagedust ja selle võimalikke riskitegureid. 2016. aasta kevadel sai ta Eestis esimesena toitumisterapeudi kutsetunnistuse.

Siret on üle kümne aasta töötanud toitumisterapeudina, sealhulgas tegelenud aktiivselt harrastus- ja tippsportlaste toitumisnõustamisega ning viinud läbi toitumisalaseid koolitusi ja töötubasid. Nüüd tunneb ta kindlalt, et on leidnud elukutse, mis on tema jaoks nii töö kui ka hobi. Kõige meelsamini jagab Siret oma teadmisi läbi koolituste, mistõttu 2015. aastal omandas ta esmakordselt täiskasvanute koolitaja kutsetunnistuse (tase 7).

Pärast õpingute lõpetamist mõistis Siret üsna kiiresti, et toitumisnõustamine ja koolitamine on tema kirg. Oma teekonda sellel maastikul rajades tunnetas ta, et Eestis on toitumise ja tervise valdkonnas väga suur vajadus kvaliteetse hariduse järele. See andis tõuke Rahvatervise Akadeemia sünniks.

Lisaks Rahvatervise Akadeemia tegevjuhiks olemisele ja koolitamisele, on Siret aastaid töötanud toitumisterapeudina nii oma erapraksises Nutrilligent kui ka Tartu Ülikooli Kliinikumi Geneetika ja personaalmeditsiini kliinikus. Lisaks on ta osalenud erinevates toitumisvaldkonnaga seotud projektides (Eesti Haigekassa, TAI).

Siret omab toitumisteadmiste kõrval ka sõudespordi kogemust, mis toetab tema tööd sportlaste nõustamisel ja koolitamisel. Ta on edukalt võistelnud nii Eestis kui välismaal ning sport on jätkuvalt tema aktiivse eluviisi üheks osaks. Omandatud teadmised sporditoitumise vallas on ta loomulikult ka enda heaks tööle pannud.

 

Ilmunud artiklid:

Saarsalu, S. Sportlike vitamiinide koorekiht. Tervis Pluss- START, sügis 2017.
Arndt-Kalju, M. Harmoonia võimalikkusest Eestis ja eneses. Oma Maitse, märts 2017.
Saarsalu, S. Lubatud doping- toidud, mis tõstavad füüsilist võimekust. Tervis Pluss- START, kevad 2016.
Kaju, H. Mida teeb toitumisterapeut geneetikakeskuses? Kliinikumi Leht 2016. Loe siit!
Murer, S. M.; Saarsalu, S.; Zimmermann, J..; Aeberli, I. Risk factors for overweight and obesity in Swiss primary school children: results from a representative national survey. Eur J Nutr. 2016, 55, 621-9.
Saarsalu, S. Lubatud doping. Tervis Pluss 2015, 07, 72-75. Loe siit!
Saarsalu, S. Meie toit: väiksed trikid, väiksed nipid. Tervis Pluss 2015, 01, 29-33. Loe siit!
Saarsalu, S. Elu ilma süsivesikuteta? Tervis Pluss 2014, 09, 54-57. Loe siit!
Tammela, A. Tervisesportlane võiks olla toidulisanditega ettevaatlik. Pärnu Postimees 19. juuli 2014. Loe siit!
Saarsalu, S. Nälgib, aga ikka paksuke. Tervis Pluss 2014, 03, 58-60. Loe siit!
Kivilo-Paas, E. Kellele lüüakse söögikella? Tervis Pluss 2014, 02, 70-73. Loe siit!
Aunapu, L. Kas küllastunud rasvad on kahjulikud?. Tervis Pluss 2014, 01, 64-65. Loe siit!
Saarsalu, S. Mida on vaja teada karastus-, energia- ja spordijookidest. Toitumisteraapia 2013, 9, 13-15.
Saarsalu, S. Talvine diiva D. Tervis Pluss 2013, 12, 40-42. Loe siit!
Saarsalu, S. Toiduvaliku mõju unehormooni tootmisele. Toitumisteraapia 2013, 8, 18-19.
Saarsalu, S. Laste ja noorukite ülekaalulisuse ennetamine. Toitumisteraapia 2013, 7, 7-8.
Eesmaa, P. Kas spordisöök parandab võimekust? Tervis Pluss 2013, 06, 69.
Murer, S. B.; Saarsalu, S.; Zimmermann, M. B.; Aeberli, I. Pediatric adiposity stabilized in Switzerland between 1999 and 2012. European Journal of Nutrition 2013.
Widhalm, M.; Abraham, M.; Arion, V. B.; Saarsalu, S.; Maeorg, U. A Modular Approach to a New Class of Phosphinohydrazones and Their Use in Asymmetric Allylic Alkylation Reactions. Tetrahedron: Asymmetry 2010, 21, 1971-1982.

Scroll to Top