Kestlik kala ja idee selle taga

Kestlik kala

Ütlus “hästi nagu kala vees” on vast kõigile tuttav. Paraku läheneme hirmkiirelt ajale, kui kaladel pole vees enam hea elu. Probleeme on mitmeid – kala üle-, rööv- ja kaaspüüdmine, elupaikade hävimine, keskkonna saastatus, kliimamuutused. Maailma Looduse Fondi (World Wildlife Fund – WWF) andmetel on 61% maailma kaubanduslikult olulistest merekalavarudest täielikult ära kasutatud ja 29% ülepüütud (1). Kalade ja veekogude säilimisele saab kaasa aidata, kui valida kestlik kala.

Kestlik kala ja idee selle taga

Kalas on palju inimesele vajalikke toitaineid ning ta on aastatuhandeid inimese toidulauale kuulunud. Kui inimesed soovivad kala süüa ka tulevikus, on vaja hakata kiiresti tegema kalasõbralikke, kalavarude taastumist võimaldavaid otsuseid. Tulevik muide võib olla üsna lähedal, sest 2006. aastal hoiatasid Stanfordi Ülikooli teadlased, et jätkates samal kursil, on aastaks 2048 ookeanide elustik pöördumatult kahjustunud (2).

Jätkusuutliku kalavarude tarvitamise idee sai tõeliselt tuule tiibadesse juba varem, 90ndate keskel. Teemale hakati tähelepanu tõmbama boikottidega, kasutusele tulid keskkonnamärgised ning töötati välja valgusfoori põhimõttel juhendid (esimene 1998 ajakirjas Audubon), et tarbija oskaks pakutava hulgast leida keskkonna mõttes parimaid variante. Juhendites tähendab punane, et tegemist on äärmiselt hoolimatult püütud kaladega, mille asurkond on tõsises ohus; kollane soovitab valiku üle järgi mõelda, sest mitte kõik aspektid pole seda konkreetset kala püüdes olnud keskkonnasõbralikud ning roheline kutsub julgelt tarvitama (3).

Turumajandus mängib tarbijale kätte olulise trumbi – tarbija valik survestab tootjat mõtlema kalavarude suhtes jätkusuutlikumalt.

Keskkonnamärgised

Keskkonnamärgis tähendab, et kala või muu mereannitoode on jälgitav kogu tarneahela ulatuses ning silmas on peetud igakülgset keskkonnasõbralikkust ning jätkusuutlikkust.

Järgitakse säästva kalanduse põhimõtteid: arvestatakse kalavarude hetkeseisuga, hinnatakse püügi(vahendite) keskkonnamõju ja (kala)liikide majandamisefektiivsust. Kasvatuste puhul on olulised ka sööda päritolu ja kasvatuse mõju ümbritsevale keskkonnale (4).

Märgised, mida peaks teadma, on loodusest püütud kala ja mereandide MSC märgis (5) ja kasvatusest pärit kala ja mereandide ASC märgis (6).

MSC (Marine Stewardship Council, asutatud 1996) on sõltumatu rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon, mis on loonud teaduspõhised ja pidevalt uuenevatele uuringutele tuginevad säästva kalapüügi standardid. MSC toetab oma tegevuse kaudu ka traditsiooniliste kaluriühiskondade jätkusuutlikkust (5).

ASC (Aquaculture Stewardship Council, asutatud 2010) on sõltumatu rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon, mis haldab maailma juhtivat vastutustundliku vesiviljeluse sertifitseerimise ja märgistamise programmi (5).

Kestliku kala tarbimise juhendid

Juhendeid, mille alusel kestlik kala valida, on tänaseks mitme saja ringis. Need erinevad piirkonniti ja neid uuendatakse pidevalt värskete teadusuuringute andmete põhjal (3). Paljud on olemas ka telefoni äpi kujul (7).

Enam tuntud on Monterey Bay Aquariumi (MBA) Seafood Watch programmi juhendid, aga on ka teisi, näiteks: Marine Conservation Society (MCS) Suurbritannias (8), Blue Ocean Institute (BOI) USAs (9), Sea Choice Kanadas (10) jne. Ka WWF annab välja oma juhist, mida uuendatakse igal kevadel ning on kasutatud juba 20 aastat. WWF juhist kasutab oma juhiste alusena 22 riiki.

Eesti Kalafoor

Ka Eestil on nüüd oma juhised – WWF ja Eestimaa Looduse Fondi (ELF) koostatud kalafoor. Kalafoor aitab eestlasel kalaleti ääres keskkonnasõbralikke vaikuid teha. Tegemist on selge ja ülevaatliku abivahendiga, mis annab nii üldisi juhiseid kui ka konkreetseid soovitusi liigiti. Muuhulgas võib kalafoorist leida erinevate liikide lühitutvustusi, püügimeetodeid, juhise koostamise kriteeriume ning lisalugemist huvilisele (11).

Kalafooril hetkel oma äppi pole, kuid leht on mugavalt kasutatav ka nutitelefonis. Kui brauseri aknast valida „Avaekraanile lisamine“ tekib telefoni otsetee, millele klõpsates on võimalik mõne hetkega teada saada, millise päritoluga või mil moel püütud kala või mereandi oleks mõistlik eelistada.

Tõelise kalasõbra ABC

  1. Tunne huvi, kust on pärit ja kuidas on püütud kala või mereand, mida soovid osta ning vaata kalafoor.ee lehelt järgi, mida Eestis osta, et toetada mõistlikku kalavarude kasutamist.
  2. Eelista eestimaiseid kalu (võimalusel saa sõbraks mõne kohaliku kaluriga) ning otsi ASC või MCS märgistusega tooteid.
  3. Varieeri oma kala ja mereanni oste. Eelista paremas seisus väikesekasvulisi kalu ning õpi tundma ja tarvitama uusi liike, et väga halvas seisus tuntud kalad (näiteks tuunikala, angerjas jmt) võiksid taastuda.

Loe rohkem: Kalafoor.ee

Kasutatud allikad

  1. Maailma Looduse Fond (World Wildlife Fund) https://wwf.panda.org/get_involved/live_green/out_shopping/seafood_guides/methodology.cfm
  2. Science 314 (5800), 787-790, Impacts of Biodiversity Loss on Ocean Ecosystem Services
  3. Marine Resource Economics, Volume 24, pp. 301-310 An Evaluation of Sustainable Seafood Guides: Implications for Environmental Groups and the Seafood Industry
  4. Marine Stewardship Council märgise põhimõtted https://www.msc.org/standards-and-certification/fisheries-standard
  5. Marine Stewardship Council https://www.msc.org/what-we-are-doing/our-approach/what-does-the-blue-msc-label-mean
  6. Aquaculture Stewardship Council https://www.asc-aqua.org/
  7. Valik telefoniäppe Google Play-s: https://play.google.com/store/search?q=fish%20guide&c=apps&hl=en_US
  8. Marine Conservation Society https://www.mcsuk.org/who-we-are/
  9. Blue Ocean Institute
  10. Sea Choice https://www.seachoice.org/info-centre/markets/choosing-sustainable-seafood/
  11. https://kalafoor.ee/

Autorist

Rahvatervise Akadeemia

Rahvatervise Akadeemia

Rahvatervise Akadeemiast leiad oma ala professionaalid, kellelt saad toimivad ja praktilised teadmised, kuidas tagada vaimne ja füüsiline heaolu, püsida terve, ennetada haigusi ja leida tee terviseni.
Jaga postitust

Artiklid samast kategooriast

Kiudained

Kiudained ja nende roll soolestiku tervise hoidmisel

70% meie immuunsüsteemist asub seedekulglas ning seetõttu on oluline pöörata tähelepanu soolestiku tervisele. Varasemalt oleme rääkinud hapendatud toitude kasulikkusest, sest just võimalikult liigirikas mikrobioom hoolitseb

Hapendaimine ja hapendatud toidud

Miks on toitude hapendamine tervisele kasulik?

Sügise saabudes ning koduste köögiviljade valmides hakkavad perenaised usinasti aias leiduvat head-paremat talveks sisse tegema. Kuidas aga valmistada köögivilju nii, et neist saada maksimaalset kasu?

Laps ei söö

Laps ei söö – millal tunda muret?

Me kõik soovime, et lapsed oleks uutele toitudele ja maitsetele avatud ning võtaks need lihtsasti omaks. Ometigi kuuleb sageli vanemaid kurtmas, et nende laps ei

Liitu Rahvatervise Akadeemia meililistiga

Saadame sulle aeg-ajalt nippe ja inspiratsiooni toitumisest, liikumisest ja vaimsest tervisest.

Scroll to Top