+372 5557 4423 siret@rahvatervis.ee

Karulaugu hapendamine

karulaugu hapendamine
15 apr. 2020

Hapendamine fookuses – karulauk!

//
Kommentaarid0
/

Kevadine vitamiinipomm karulauk on lemmik pestodes, määretes ja salatites. Lisame omalt poolt nimekirja ühe vähem tuntud, aga tähelepanu vääriva võimaluse – karulaugu hapendamine! Hapendades karulauku kasvavad selle väetoidu tervisekasud veelgi.

Miks hapendamine?

Hapendamine on meile tuntud juba esivanemate ajast, kui talve põhiliseks köögivilja ja C-vitamiini allikaks oli suurtes puutünnides hoitav hapukapsas. Isegi James Cook (1728-1779) võttis oma pea kolm aastat kestnud ümbermaailmareisile 4 tonni hapukapsast kaasa, teades, et see aitab tänu C-vitamiini sisaldusele skorbuuti haigestumist vältida. C-vitamiini kõrval on veelgi olulisem see, et hapnemise käigus paljunevad piimhappebakterid (laktobatsillid). Nii nagu köögivilja hapnemise käigus tõrjutakse riknemist soodustavaid mikroorganisme, piiratakse piimhappebakterite toimel patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroorganismide vohamist seedetraktis. Hapendatud toidud on kasulikud, kuna tänu sellele saab kujuneda tervist toetav mikrobioom.

Tervisele tuleb kasuks see, kui me sööme hapendatud toite regulaarselt, kuid mõõdukalt. Ideaalne oleks, kui sööme iga päev 3-4 supilusikat hapendatud köögivilju. Seetõttu on eriti väärt mõte suvine rikkalik köögiviljasaak talvevarude jaoks hoopis hapendada, mitte marineerida.

Mõtleme kastist välja!

Traditsiooniliselt kuuluvad meie toidulauale hapendatud toidud nagu hapukurk ja hapukapsas. Viimastel aastatel on kulutulena populaarsust kogunud ka kimchi – Korea versioon hapukapsast. Lisaks oleme õppinud teeseene joogi ehk kombucha kääritamise kunsti. Siiski, hapendada ja kääritada saab palju rohkemat, kui meile harjumuspärane on. Seepärast kutsume sind mõtlema kastist välja ja toome sinuni kevade ja suve jooksul uudseid (või ammu unustatud) mõtteid, milliste toiduainete ja jookidega hapendamist ja kääritamist katsetada. Vaata videost, kuidas hapendada karulauku ja püsi ootel – juba varsti leiad meie kanalitest uued põnevad eksperimendid!

Kui aga soovid hapendamise ja kääritamise kunsti tõelise eksperdi käe all õppida ja ise ala profiks saada, siis osale meie koolitusel Hapendatud toidud ja kääritatud joogid.

VAATA ROHKEM

 

Karulaugu hapendamise õpetus:

Kirjuta kommentaar

Olen tutvunud ja nõustun privaatsustingimustega

error

Jaga kasulikku infot ka teistega!