Ghee

Ghee ehk selitatud või on pärit Indiast. Tegemist on või pikaajalise madalal kuumusel töötlemisega, mille tulemusena eraldub piimasuhkur ehk laktoos ning piimavalk ehk kaseiin. Seetõttu on ghee igati sobilik kasutamiseks just neile, kelle toiduvalikud peavad olema nii laktoosi- kui ka kaseiinivabad.

Vanarahva tarkuse järgi on gheega valmistatud toit väga väekas ja tervistav. Traditsioonilises rahvameditsiinis on sellele omistatud noorendavad ja puhastavad võimed ja selle tõttu ka kõrgelt au sees. Meie kultuuriruumis see ülemäära tuntuks pole saanud, kuid on suurepärane alternatiiv teistele rasvade allikatele.

See kuldkollase värvusega, pisut pähklise maitsega rasvaine talub kõrgeid kuumuseid. Kui tavalise või suitsemispunkt on 177°C juures, siis gheel alles 230°C juures. Ghee sobib kasutamiseks nii määrdena leivale, rasvainena küpsetistesse, praadimiseks ning vokkimiseks aga suurepäraselt ka röstimiseks. 

Ghee

Koostisosad:

  • 1-4 pakki võid
  • paksupõhjalist potti
  • sõela
  • kurnamiseks riiet või marlit
  • puhast purki
  • lusikat

Valmistamine:

Pane või potti ning lase sel võimalikult madalal temperatuuril sulada. Niimoodi eraldub võist üleliigne vesi, piimasuhkur ja piimavalk. Väga oluline on jälgida, et kuumus poleks liiga kõrge ning protsess toimuks võimalikult pikkamööda, muidu kipub või potis kõrbema minema. Samuti ei eraldu kiirelt kuumutades võist kogu vesi ning ghee võib seetõttu hiljem ruttu roiskuma minna.

Kuumutades hakkab varsti või pinnale tekkima vahtu. See näitab piimavalgu eraldumist. Vahtu tuleb korralikult lusikaga kokku riisuda ja eemaldada, kuni seda enam juurde ei teki. Keskmiselt võib see aega võtta ligikaudu 30 minutit. Seejärel kurna vedelik läbi sõela ja marli puhtasse purki või nõusse. Marli peale jäävad veel viimased piimavalgu jäägid. Poti põhja võib samuti settida valge kiht, kuid seda ära gheed ümber valades purki kalla.

Õigesti valmistatud ghee on kuldkollane, läbipaistva värvusega ning kergelt pähklilise maitsega. Gheed ei pea tingimata külmkapis hoidma, kuid on oluline, et purgist võttes oleks lusikas kuiv ja puhas. Sellega hoiad ära selitatud või riknemise. Ghee säilib jahedas ja kuivas umbes 6 kuud.

Retseptid samast kategooriast

Scroll to Top