
Lapseea tervislik toitumine loob aluse pikaks ning kvaliteetseks eluks. Kursuse „Maitsev teadus“ eesmärk on tõsta õpilaste toiduteadlikkust ning anda edasi tervisliku toitumise põhitõdesid, tutvustades erinevaid toitaineid/toidugruppe lühikese loengu ja erinevate aktiivsete tegevuste kaudu. Tervisliku toitumise tutvustamine ja propageerimine, samuti toiduteadlikkuse tõstmine, on olulised, et ennetada mitmesuguseid toitumisega seotud terviseprobleeme, vähendada meedias levivast vastukäivast infotulvast või äärmuslikest soovitustest tulenevat söömisega seotud ärevust.
Tunni ülesehitus
Igal tunnil on oma teema. Tund koosneb kahest osast – teoreetilisest loengust ning praktilistest katsetest
- Miniloeng – noorema vanuseastme puhul käsitletakse kõnealuse toiduaine/toitaine tähtsamaid omadusi, olulisust (sh puudus, liig), peamisi allikaid jne, loengu kestus on 20-25 minutit. Vanemate vanuseastmete puhul on loengu osa pisut põhjalikum ning puudutab põgusalt ka mitmesuguseid teismeeaga seotud murekohti (sportiva noore toitumine, kaalu küsimused, toit ja nahaprobleemid jm), loengu kestus on 30-35 minutit.
- Mäng toiduga – noorema vanuseastme puhul hõlmab mäng toiduga põnevaid eakohaseid teadusteatri stiilis katseid, meisterdamist või näitlikku toiduvalmistamist, mis on seotud tunni teemaga ning tõstab esile kõnealuse toiduaine/toitaine olulisemaid omadusi, praktilise osa kestus 35-40 minutit. Vanemate vanuseastmete puhul hõlmab mäng toiduga teadusteatri stiilis põnevaid katseid, grupitöid ja -analüüse, meisterdamist või lühikest näitlikku toiduvalmistamist, mis on seotud tunni teemaga ning tõstab esile kõnealuse toiduaine/toitaine olulisemaid omadusi, praktilise osa kestus on 55-60 minutit.
Kursuse eesmärgiks on:
- läbi mängu, isetegemise, teaduskatsete ja elamuste tõsta õpilaste toitumisalaseid teadmisi ja teadlikust tasakaalustatud toitumisest ning tekitada huvi toidu vastu,
- interaktiivse õppe kaudu arendada õpilaste teadmisi inimfüsioloogiast,
- anda alusteadmised toitumisega seotud põhimõistetest ja funktsioonidest,
- anda õpilastele praktiline arusaam toiduvalmistamisest ja toidukeemiast,
- luua hea suhe toiduga,
- laiendada õpilaste toiduvalikuid, tõstes nende valmisolekut uusi toite proovida,
- õpetada mitmekesiselt toituma ja hoidma regulaarset toitumisrežiimi ning selgitada selle olulisust,
- õpetada oma päevamenüüd koostama ja selle tervislikkust hindama,
- arendada õpilastes teadlikku tarbimist,
- toetada toiduga seonduva analüüsivõime kujunemist.
Loenguteemad:
Täpsemaks loengu sisuga tutvumiseks klõpsa ristile.
Tervislik elustiil- toidupüramiid, liikumine, puhkus
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Mis on toidupüramiid, millised on erinevad toitainegrupid ning milline on mitmekesine toit?
- Mida me üldse mõtleme liikumisena ning kuidas ise teadlikumalt oma liikumist suurendada?
- Kui palju und me vajame ja kuidas hoida head „unehügieeni“?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Toitained taldrikul- rasvad, valgud, süsivesikud
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Millest toit koosneb (makrotoitainete näitlik selgitamine)?
- Mis on süsivesikud, valgud ja rasvad – kust me neid saame ja miks ning kui palju me neid vajame?
- Mis vahe on erinevatel süsivesikurohketel toitudel – suhkur vs tärklis, kiudainerohke vs rafineeritud?
- Lisaks käsitleme globaalset kasvavat toiduvajadust ka keskkonnavaatest ning arutleme, milline on tuleviku toit
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Vikerkaarevärvides toit- vitamiinid ja mineraalained
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Miks on vikerkaarevärvides toiduained head ehk mis on vitamiinid ja mineraalained ning miks me neid vajame?
- Miks on vitamiinide ja mineraalainete seisukohast oluline mitmekesine toitumine ning kuidas saada täis 5 värvi puuvilju ja köögivilju?
- Millised on vikerkaarevärvi toiduained hooajati ning millised on meie kohalikud vitamiinipommid?
- Nutikad nipid, kuidas lisada menüüsse rohkem köögivilju.
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Taldrikureegel ja menüü koostamine
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Mis on taldrikureegel?
- Millised on taldrikureegli põhimõtted ja kuidas selle järgi toitu taldrikule serveerida?
- Taldrikureegel ja makrotoitained- kuidas valgud, rasvad, süsivesikud taldrikul paiknevad?
- Miks on taldrikureegel tasakaalustatud toitumise aluseks?
- Kuidas läheneda taldrikureeglile paindlikult, ehk mis saab toitudest, mis ei kohandu taldrikureeglile?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Toidukordade regulaarsus ja vahepalad
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Mitu toidukorda peaks päeval olema?
- Miks on oluline regulaarselt süüa ja miks ei tohiks vahet pidamata näksida?
- Näljatunne ja isud ehk kuidas päevane energiatarbimine on seotud meie valikute, magusaisu ning näksimistega?
- Kuidas mõjutab toit ning toidukordade planeerimine meie veresuhkrut?
- Milliseid vahepalasid valida – näiteid nii poest kui kodust
- Mis on tühjad kalorid ja kuidas need meile halvasti mõjuvad?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Hommikusöök - päeva tähtsaim toidukord
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Miks on oluline hommikul süüa ehk milline on energiapuuduse mõju organismile, keskendumisele, õpivõimele?
- Mida, kui palju ja miks eelistada hommikusöögiks?
- Milline on hommikusöögi puudumise mõju kehakaalule.
- Millal on õige aeg süüa hommikusööki?
- Loengus toome rohkelt näiteid erinevatest hommikusöögivõimalustest ning sellest, milliseid valikuid eelistada.
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Toidu töötlemise viisid ja säilitamine
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Mis on toidu töötlemine?
- Miks me toitu töötleme?
- Millised on erinevad toidutöötlemise viisid ning mis on nende plussid ja miinused?
- Milliseid töötlemisviise võiks vältida?
- Kui paju mõjutab toidu töötlemise aste toitainete sisaldust toidus?
- Kuidas töötlemisega toidu maitseomadusi ja säilimist parandatakse?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Trenn ja toitumine
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Kui palju peaks päevas liikuma ning kuidas püsida heas vormis?
- Miks on õige söömine spordis oluline?
- Kuidas enne, trenni ajal ja peale trenni süüa?
- Millised on sportlastele eriti olulised toitained, sh mineraalained ja vitamiinid?
- Kas ja kuna vajab sportlane valgubatoone, -pulbreid jm?
- Milline on sobiv vahepala peale trenni?
- Millised on peamised müüdid, mis on seotud sportlaste toitumisega?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Tervete hammaste saladus
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Miks hambad lagunevad?
- Milline on meie hammaste loomulik kaitse?
- Millal hambaid pesta?
- Kuidas me saame hoida oma hambaid tugevatena?
- Millised toidud on hammaste sõbrad ja „vaenlased“?
- Millised on hammastele vajalike toitainete allikad?
- Kuidas vähendada ebasobilikku mõju hammastele?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Maitsete salapärane maailm
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Miks me tunneme erinevaid maitseid?
- Milliseid maitseid me tunneme?
- Mis mõjutab maitsmisaistingute kujunemist?
- Kuidas kujunevad maitse-eelistused, s.h, kuidas toimub uute maitsetega kohanemine?
- Miks inimesed tunnevad maitseid erinevalt?
- Mis on erinevate maitsete tähendus evolutsiooniliselt?
- Kuidas saab nii kodus toiduvalmistamisel kui toidutööstuses maitsetega manipuleerida?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised katsed ja harjutused
Magus mustkunst
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Millistes toitudes ja toiduainetes leidub suhkrut?
- Mis vahe on looduslikul ja lisatud suhkrul?
- Kuidas määrata suhkru sisaldust toodetes?
- Mis on soovituslik päevane suhkruportsjonite arv ning milline kipub välja nägema tegelikkus?
- Miks on oluline suhkru tarbimist piirata?
- Miks toodetele lisatakse suhkrut?
- Suhkru mitu nime ehk milliste erinevate nimetustega on suhkrud tootekoostistesse märgitud?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised katsed ja harjutused
Pakendite lugemine ja teadlik tarbimine
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Kust me saame teada, mis on toote sees?
- Kuidas pakendilt infot otsida ehk kuidas saada teada, millest toode on tehtud, mis on selle toitainete sisaldus ning kas ja milliseid lisaaineid on toote valmistamisel kasutatud?
- Milliseid tervisealaseid väiteid ja müügiargumente pakendile lisatakse?
- Juttu tuleb ka tootepakenditest ja keskkonnast ehk arutletakse selle üle, mis on tootepakendi roll, kuidas leida võimalusi pakendite tarbimise vähendamiseks ja sorteerimiseks.
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad praktilised harjutused
Töö- ja toiduohutus ning hügieen
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Mida peab järgima kui teed köögis süüa?
- Kuidas on ohutu süüa teha?
- Milliseid hügieeninõuded pead jälgima nii toiduvalmistamisel kui enda hügieenis?
- Mida on toiduohutuse seisukohast toidu käitlemise ja säilitamise puhul oluline järgida?
- Mis vahe on märgistel ’parim enne’ ja ’kõlblik kuni’?
- Teemakäsitlusi illustreerivad põnevad näited ja katsed
Lauakombed, toidu kaunistamine ja serveerimine
Tunnis saab muu hulgas teada:
- Kuidas katta lauda?
- Milliseid etiketireegleid järgida laua ääres?
- Millised kombed kehtivad erinevatest kultuuriruumidest pärit toitude puhul?
- Lisaks saab põnevaid teadmisi erinevate söögiriistade ja kommete päritolust.
- Tunnis proovime lauakatmise ka ise järele ja valmistame isuäratava suupistevaagna!
Õppegrupid
Tunnid toimuvad kolmes soovituslikus vanuseastmes:
- 6-10 aastased (I kooliaste)
- 10-13 aastased (II kooliaste)
- 13-16 aastased (III kooliaste).
Rühmas on kuni 14 last.
Õppe kestus
- 1 õppeaasta, september kuni juuni, kokku 14 õppetundi,
- ühe õppetunni kestus on 60-90 minutit:
- 6-10 aastased 60 minutit,
- 10-13 aastased 90 minutit,
- 13-16 aastased 90 minutit,
- tunnid toimuvad 1-2 korda kuus, vastavalt tunniplaanile.