
Tegemist on kokkamisklubiga, mis on mõeldud päris algajatele või väikestele kokandushuvilistele, kes soovivad toidu ning söögivalmistamise kunstiga tasapisi tutvust teha. Toidud, mis valmistamisele tulevad, on tavapärased kodused laste lemmikud. Näiteks makaronid, võileib, kartulisalat, pitsa, pannkoogid jm, kuid valmistame neid tervislikumas võtmes. Vaatame, kuidas laste lemmiktoite läbi komponentide asendamise või lisamise tervisesõbralikumaks muuta nii, et toidud siiski lastele maitseksid.
Tunni ülesehitus
Iga õppetunni jooksul valmistatakse kolm toitu. Õpilased õpivad ise lugema retsepte ja toitu algusest lõpuni valmis tegema. Toiduvalmistamist täiustavad väikesed lisaülesanded, mis toovad põnevust, tekitavad huvi, loovad mõistmist ning arendavad kehatunnetust. Toiduvalmistamisele järgneb koristamine, lauakatmine, ühissöömine ja arutelu valmistatud toitude ning kogemuse üle. Tööd tehakse paarides.
Õppe eesmärgid:
- tekitada huvi toidu vastu ja tõsta toitumisalaseid teadmisi,
- suunata õpilasi läbi mängu ja isetegemise toidu valmistamise juurde,
- õpetada retsepti iseseisvat lugemist ja vajalike koguste arvutamist,
- anda õpilastele esmased toiduvalmistamisoskused läbi tehnikate ja töövahendite kasutama õppimise,
- anda õpilastele praktiline kogemus toiduvalmistamises ja toidu maitsestamises,
- luua hea suhe toiduga,
- laiendada õpilaste toiduvalikuid, tõstes nende valmisolekut uusi toite proovida,
- arendada õpilastes teadlikku tarbimist,
- jagada toidukäitlemise, hügieeni- ja ohutusnõuete, lauakatmise ja puhtuse hoidmise alaseid teadmisi,
- arendada meeskonnatööoskust,
- toetada planeerimisoskuse, analüüsivõime, iseseisvuse ja omaalgatuse kujunemist.
Õppegrupid:
Tunnid toimuvad kahes soovituslikus vanuseastmes:
- 6-10 aastased (I kooliaste)
- 10-13 aastased (II kooliaste)
Rühmas on kuni 14 õpilast.
Õppe kestus:
- 1 õppeaasta, september kuni juuni, kokku 14 õppetundi. Huvi korral kokku kuni 8 aastat.
- Ühe õppetunni kestvus on 90 minutit.
- Tunnid toimuvad 1-2 korda kuus, vastavalt tunniplaanile.